Музей, як центр виховання
      Музей є вагомим центром навчально-виховної роботи з учнями. Крім екскурсій, тут проводяться уроки літератури рідного краю, позакласного читання за творами Олеся Гончара, а також виховні заходи, передбачені планом роботи музею.

 

 

Форми та методи вивчення багатогранної діяльності Олеся Гончара:

  • уроки літератури та позакласного читання;
  • оглядові та тематичні екскурсії для учнів школи № 76, батьків, гостей, вихованців дитячих садочків, учнів інших шкіл;
  • щорічний літературний конкурс на кращий учнівський твір до дня народження О.Гончара (літературний етюд, твір-роздум у художньому стилі, твір-роздум у публіцистичному стилі);
  • конкурс читців творів Олеся Гончара;
  • «Фестиваль заходів до дня народження О.Гончара» для учнів 1-11 класів ( науково-пошукову роботу навколо вивчення творчого доробку письменника) з таких тем:

            1 клас  «Світ прекрасного»;

            2 клас  «Виховання підростаючого покоління. Дитинство»;

            3 клас  «Гумор, жарт, насмішка. Іронічні вислови у творах         О.Гончара»;

            4 клас  «Поезія О.Гончара»;

            5 клас  «Прислів’я та приказки утворах О.Гончара»;

             6 клас   «Фразеологізми у творах  О.Гончара»;

             7 клас  «Час, простір, рух (дорога) у творах О.Гончара»;

             8  клас  «Війна і мир у творах О.Гончара »;

             9 клас  «Мораль, добро-зло, щастя, радість і почуття»;

            10 клас  «Людина і дійсність. Доля»   (у творах О.Гончара);

             11 клас  «Кохання у творах О.Гончара».);

  • написання учнями наукових робіт за творами О. Гончара, а також захист їх на конкурсах МАН «Дослідник» та «Учень року школи № 76»;

 

  • літературно-мистецькі свята до дня народження митця слова;

 

  • організація екскурсій до видатних місць України, зокрема і на батьківщину письменника в с. Суха Полтавської області;
  • міські семінари учителів українознавства та класних керівників м. Києва з питань використання музейної педагогіки;

 

  • участь у конкурсі екскурсоводів шкільних музеїв м. Києва.

  Люти Оксана, нині випускниця – гордість школи. Двічі лауреат шкільної премії ім. О.Гончара у номінації «За активну громадську позицію», найкращий екскурсовод шкільного музею О.Гончара. ЇЇ змістовна, емоційно проведена екскурсія зачаровує кожного. Переможець міського етапу конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв м. Києва 2012 р., нагороджена Дипломом Академії наук України.

 

3-го квітня, у день народження письменника, в музеї відбувається урочисте нагородження лауреатів шкільної премії імені Олеся Гончара, яка заснована в школі у  чотирьох  номінаціях:

  1. «До чого торкнешся словом – всюди з’являється краса” ( за кращу творчу учнівську роботу).
  2. «За активну громадську позицію».
  3. « Берегиня соборів дитячих душ» ( учителю чи класному керівнику).
  4. « Ростити людину – це радість ( батькам за виховання дитини).

Традиційно проводиться конкурс – слухання науково-дослідницьких робіт школярів з предметів гуманітарного циклу  «Учень року школи № 76».

 

 

 

                                          Почесні гості музею:

Валентина Данилівна Гончар –  дружина письменника, та інші члени його родини: донька Людмила Гончар, племінниця Тетяна, онука Леся Гончар – теж письменниця, Руслан Найда – скульптор і графік, чоловік Лесі,правнуки Нестор і Дем’ян, а також видатні люди, які  безпосередньо знали   О. Гончара, досліджували і продовжують досліджувати його творчість:

Яків Григорович Оксюта (нині покійний),

Андрій Мельничук – заслужений кореспондент України, який зробив останні прижиттєві фото О. Гончара; В.М.Іршенко – член правління Всеукраїнського фонду  пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара, лауреати Державної та Українсько-німецької премії імені О.Гончара ДмитроДроздовський,  Інна Сироїд, Катерина Міщук, Євген Букет, член Спілки кінематографістів України Орлова Н.Я., внук І.Я. Франка Роланд Франко, Ярема Гоян – у минулому директор видавництва «Веселка», у якому перевидано та надруковано багато творів О. Гончара; поети: Петро Перебийніс, Юрій Логвиненко, Віталій Іващенко,  Віктор Женченко, Іван Донич, Микола Сом, Ніна Гнатюк, Андрій Демиденко, Євген Сверстюк-публіцист і громадський діяч, Станіслав Чернілевський – відомий сучасний поет, кіносценарист;поет, композитор, співак Ігор Якубовський, журналіст  Галина Гримич, працівники районного управління освіти та райдержадміністрації .

 

Інформація
про  приведення у відповідність експозицій шкільного музею Олеся Гончара згідно з вимогами законодавства про декомунізацію.

 

На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», враховуючи Методичні рекомендації МОН щодо засад діяльності музеїв (лист МОН від 22.05.2015 № 1/9-255), у шкільному музеї Олеся Гончара була проведена відповідна робота:

  • Скориговано план роботи музею з акцентом на перемогу над нацистами у Другій світовій війні (період фронтового життя Олеся Гончара);
  • Приведено у відповідність підписи експозицій музею періоду Другої світової війни;
  • Орден Олеся Гончара з комуністичною символікою використовується як музейний предмет розділу «Війна в житті Олеся Гончара»;
  • В плані роботи музею сплановано зустрічі з учасниками і свідками важливих подій 20 ст з метою документування окремих тем, фактів.