Ще квітом зійду я
В полях України,
Ще вам провіщатиму
Радості день.
Краю коханий,
Люди кохані!
Добра вам молитиму,
Сонця й пісень.
О. Гончар

Літературний музей Олеся Гончара при спеціалізованій школі №76 ім.Олеся Гончара Святошинського району м. Києва носить ім’я видатного письменника, громадського діяча, Героя України Олеся Терентійовича Гончара. Музей Олеся Гончара було відкрито до 90-річчя від дня народження видатного митця слова 1 квітня 2008 року. У 2017 році музею присвоєно звання «Зразковий музей»

В експозиції музею представлено оригінальні матеріали про життєвий і творчий шлях, громадсько-політичну діяльність О. Гончара. Літературні твори різних років видання, в тому числі і останнє дванадцятитомне видання, «Щоденник», ксерокопії рукописів художніх та публіцистичних творів, листів, виступів, нові книги спогадів про письменника, зокрема В. Коваля «Ніч без Олеся Гончара», Валентини Гончар «Я повен любові», М. Степаненка «Публіцистична спадщина О. Гончара» та інші, дають змогу відвідувачам, зокрема учням, по-іншому поглянути на життя і творчість класика української літератури та його сучасників.

Бойовий шлях О. Гончара-воїна підтверджено документами, спогадами, фотографіями, листами. Серед найцінніших експонатів музею є особисті речі письменника, фотографії, книги з його автографами, перше видання роману «Собор», надруковане в журналі «Вітчизна» 1968 року, видання творів Олеся Гончара мовами багатьох народів світу.